fbpx
/
/
Vegán életmód – igen vagy nem?

Vegán életmód – igen vagy nem?

Egyre többet jön szembe velünk a veganizmus. Sokan egy egyszerű, növény alapú diétának tartják, hiszen, tényleges előnye az, hogy fogyni lehet tőle. Az olyan filmektől, mint a Game changer, az is nyilvánvalóvá vált, hogy testépítők hasznára is válik, és talán kezdi eloszlatni azt a tévhitet, hogy a vegán életmód csak lemondásokkal jár. Bár valóban le kell mondanunk a húsról, tojásról és tejtermékekről, azonban ezzel együtt rengeteg más, a környezet és a állatok javára is hozunk döntéseket. Ahhoz, hogy pontosan lássuk a veganizmus előnyeit, tisztázni kell a legfontosabb kérdést. Mit is jelent pontosan a vegán életmód?

vegán-vagy-nem

Vegán vagy vegetáriánus? Mi a különbség a kettő között?

Az első szempont ahhoz, hogy átgondolhasd a vegán étrendre, majd életmódra való áttérést az, hogy meg tudd különböztetni a vegánt a vegetáriánus étrendtől. A vegetáriánus étrend általában magát a húst mellőzi csak, de tejterméket, tojást, és állati eredetű egyéb ételeket (zselatin stb) fogyaszt. A vegetáriánus diétának számos fajtája van, például a lacto-vegetáriánus, aki számára a tejtermékek fogyaszthatóak, de más állati eredetű étel nem. Esetleg olyan típusát is ismerheted, ahol a hal fogyasztása megengedett, de semmilyen más hús vagy nem. A vegetáriánus diéta is elköteleződést kíván, de hogy pontosan melyik altípusához kötődik az ember, az mindenkinek a saját döntése.

A vegán étrend ezzel ellentétben azonban nem engedi meg sem, a hús, sem a tejtermék, tojás, egyéb állati eredetű ételek fogyasztását. Az étrend kizárólag növényi eredetű ételeket és alapanyagokat tartalmazhat – és hidd el, megdöbbentő, mennyi minden tartalmaz tejterméket vagy tojást! A vegán étrendnek is különböző fajtája van. Az egyik ilyen az, amikor csak és kizárólag gyümölcsöket esznek – ez a legextrémebb verziója. Ezen kívül léteznek még olyan vegánok, akik az úgy nevezett nyers vegán diétát követik, azaz a főzés, sütés, párolás tiltott. Az étel elkészítésének hőmérséklete nem mehet 40-48 °C fölé, mert az megváltoztatja a kémiai összetételét, ezáltal csökkentve annak tápértékét.

Mi is a vegán életmód?

Most, hogy az étrendeket tisztába tettük, nézzük, mit is takar a teljes kifejezés, hiszen nem csak az egészséges étrend tartozik bele. A veganizmus olyan életmód, amely tudatosan és aktívan igyekszik megelőzni az állatok és a környezet bármilyen szenvedését. Vegán életet élni nem csak azt jelenti, hogy milyen ételeket eszünk, hanem, hogy milyen termékeket vásárolunk, vagy hová utazunk. Vegán életmódot élni azt jelenti, hogy elkerüljük az állati eredetű termékek használatát, mint a bőr és a szőrme, az olyan kozmetikumokat, amelyeket állatokon teszteltek, illetve a környezetet károsító termékeket. Ez azt is jelenti, hogy amennyire lehetséges, elkerüljük azokat a gyógyszereket és orvosi gyakorlatokat, amelyek állatkísérleteken alapulnak. Vegánként továbbá arról is döntünk, hogy nem támogatjuk az állatkerteket, a cirkuszokat, mert azok anyagi haszonszerzés céljából zsákmányolnak ki állatokat. Igen, ez így elég szigorúnak hangzik, de bontsuk le, hogy miért is fontos ezeknek a betartása.

Egészségügyi előnyök

Európában és főleg Amerikában köztudott, hogy a táplálkozás nagyrésze cukorból, zsírból és szénhidrátokból áll. Ezek fogyasztása viszont nem megfelelő az emberi szervezet számára. A sok cukor eldugítja az artériánkat, amiből nagyobb az esély a szívrohamra, szív- és érrendszeri megbetegedésekre, agyvérzésre, trombózis kialakulására. Ha túl sok cukor van jelen a testünkben, akkor nem tud felszívódni, előbb inzulinrezisztencia, később cukorbetegség alakulhat ki a folyton magas vércukorszint miatt. A cukor, mint tápanyag, energiát jelent testünknek, azonban a kevesebb néha több, hiszen ha túl sok van belőle, akkor az egész hormonháztartást felborítja. A szénhidrátot a szervezetünk glikolízis során szintén cukorrá alakítja, így abból sem érdemes sokat fogyasztani. A tejtermékek egyre több emberből váltanak ki allergiát, mind a tejfehérje, mind a laktóz, így egyre többen követnek tejtermék nélküli étrendet. vegán-vagy-nem

A vegán életmód környezeti előnyei

Az lassan köztudott már, hogy a közel 7,5 milliárd embert nem bírja a Föld ellátni élelemmel. A bolygónk tartalékait már feléltük, minden évben egyre hamarabb elfogy az az élelem mennyiség, amelyet egy évre kiszámolnak a tudósok. Tavaly már júniusban elfogyott az évi élelem mennyiség, és ennek sajnos az egyharmada végül a kukában landol. Sajnos ilyenkor a jövő évtől „kölcsönözzük” a majd kidobandó ételeket: szó szerint megesszük a bolygót. Ennek érdekében a vegánok a húsfogyasztásról való lemondással tudják kismértékben ugyan, de védeni a környezetet. Az állattenyésztés negatív irányba befolyásolja a környezetet:

  • Erdőirtás: egyre több földterületre van szükség az állattenyésztéshez, ezért felégetik az erdőket, hogy legelőket telepíthessenek a helyére.
  • Vízfogyasztás: a legelők öntözése, az állatok itatása rengeteg vizet emészt fel, amellyel kimerítjük a Földünket.
  • A tengeri élet kimerítése: A halászat mellékhatásai pusztítják a tengeri és édesvízi ökoszisztémákat. Az élelmiszer-célú halászat hatása olyan nagy, hogy a világon élő halfajok 70% -a kimerült vagy veszélyeztetett. Ha ez így folytatódik, egyes becslések szerint az óceánokból a következő néhány évtized alatt teljesen eltűnnek a halak.
  • Klímaváltozás: az állattenyésztés különböző folyamatai révén metángázt, CO2-t és nitrogén-oxidot termel, amelyek mindegyike üvegházhatású gáz.

Az állattenyésztés miatt felégetjük az erdőket, hogy legeltethessük a marhákat, itatjuk őket így fogy az ivóvízkészlet. A kevesebb erdő miatt pedig az állattartás miatt kibocsátott gázokat nem tudják a fák megszűrni és elegendő oxigént termelni. A gázok miatt az üvegházhatás mértéke nő, egyre melegebb lesz, lángra kapnak az erdők, amely miatt még több fa „életébe” kerül. Az utóbbi években soha nem látott pusztításokat és erdőtüzeket láthattunk – sajnos egy ördögi kör.

vegán-vagy-nem

Állatok előnyei

Az állattartással egészségtelen állatokat tenyésztünk, amelyek között gyakran dúl valamilyen betegség is. Felhízlalják és antibiotikummal tömik őket a betegség megfékezése ellen, ketrecekben tartva, miközben az állat gabonákat eszik, amely nem hordoz sem elegendő, sem megfelelő tápanyagot számára. Emellett etikai szempontokból, például a kozmetikai cégek általi állatkísérletek elleni tiltakozás is fontos szempont a vegán életmódban. Természetesen a bundák, szőrmék elutasítása is csökkenti az állatok kizsákmányolásának mértékét.

Miből áll a vegán étrend?

Most, hogy már látod, mekkora jelentősséggel bír, ha te is áttérsz a vegán életmódra, ismerkedj meg az étkezés alapjaival. A növényi alapú étkezés színes, illatos, finom és egészséges. Az étrend növényből, zöldségből, gyümölcsből, magvakból, hüvelyesekből áll. Ezekből a megfelelőket kiválasztva minden étkezés teljesen egészséges, teljes tápértékű lesz, csak ahhoz meg kell ismerkedni hogy mi tartalmaz elegendő rostot, fehérjét, magnéziumot, antioxidáns, zsírt és cukrot.

Ma már sok vegán édesség is megtalálható a boltok polcain, így ha édesszájú vagy, akkor sem kell lemondanod 1-1 csokiról. Emellett a vegán sütemények külön megérnének egy hosszú cikket, hiszen isteniek! Mindenképp próbáld ki a kalóriamentes, édes bűnözést! Nemsokára érkezik Vegán cukrász online tanfolyamunk is, ha érdekel a veganizmus, ne hagyd ki! Ha pedig az étkezés pontos útmutatója érdekel, hogy mit is eszik egy vegán, mi történik az életmódot követve a testeddel, hogyan tudod nap mint nap variálni az ételeidet, akkor olvasd el ingyenes Vegán Útmutatónkat! A megfelelően összeállított étrenddel soha nem fogod azt érezni, hogy valamiről lemondasz, hiszen minden tápanyagban és kiváltképp fehérjében gazdag étrendet fogsz követni.

vegán-vagy-nem

Mire figyelj oda?

A vegán életmód során lehet, hogy elegendő vashoz sem jut szervezetünk, így szükséges valamilyen táplálék kiegészítőt szedni. Másik fontos tény, hogy vegán étkezés sok esetben a szójatermékeken alapszik, és a szója rengeteg ösztrogén tartalmaz. Az ösztrogén egy női nemi hormon, magas dózisban a férfiaknál is beindul a nőiesedés, valamint a nőknél elindul a hízás, a zsírosabb, ezáltal pattanásosabb bőr, stb. Felmerül a kérdés, hogy az emberek évmilliók óta esznek húst, mindig a táplálkozás része volt azért, mert „szükségünk van rá”. Nem csak az emberek, de minden főemlős eszik valamilyen formában húst. Emiatt alakult ki a paleo diéta is, azaz a főként húson alapuló ételek fogyasztása. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy még mindig nincs olyan, sok-sok évtizeden keresztül ugyanazokat a vegán embereket vizsgáló összefoglaló tanulmány, amely megcáfolhatná a veganizmus egészségügyi előnyeit. Számos tanulmány jelent már meg arról, hogy milyen előnyökkel jár a vegán életmód, de bizonyítást még nem nyert hosszútávon.

Mi a megoldás?

A megoldás elképzelhető, hogy valahol a kettő között van. Ha minden ember legalább csak a felére csökkentené a húsfogyasztást (ami még nem jár óriási lemondásokkal) már azzal számos energiához és „levegőhöz” jutna a bolygónk. Kis „áldozat” lenne, de csökkenteni lehetne a környezet megterhelést, előtérbe kerülnének a növényi ételek, és háttérbe a cukros, zsírban és szénhidrátban gazdag „ételek”. Ezáltal talán a piacot is át lehetne reformálni, nagyobb kereslet alakulna ki a minőségi hús iránt, így az állattenyésztésnek lenne ideje fellélegeznie. Kevesebb állatot kellene tartani, amennyit elbír a jelenleg legelő arány, nem lenne szükséges még több erdőt kiírtani. A halfogyasztás csökkentésével a kis és nagy halak is tudnának kellő mértékben szaporodni, megakadályoznánk sok faj kipusztulását. Csökkenne a vízfogyasztás is, hiszen az állattartásra nem menne el annyi, valamint az állatok is újra egészségesebbek lennének. Nem lenne kereslet már annyi állatra – a minőség nyerne a mennyiséggel szemben. Idővel maradna élelmiszer az éhező országoknak is, a Föld tartalékait nem élnénk fel rekordsebesség alatt minden évben. Kevesebb lenne a cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedés, így fellélegezne az egészségügy is. Alacsonyabb lenne a halálozási ráta, megóvhatnánk idősebb szeretteinket. Ugye milyen jól hangzik ez a megoldás?

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!