fbpx
/
/
Vektorgrafikus programok – A legjobbak 2021-ben

Vektorgrafikus programok – A legjobbak 2021-ben

vektorgrafikus-programok

A vektorgrafikus programok rengeteg kreatív percet nyújtanak azok számára, akik szeretnek alkotni, festeni vagy rajzolni. A vektorgrafikus szoftverek lehetővé teszik, hogy különböző ábrákat, vagy akár egyedi logót készíts a vállalkozásod, a családod vagy a barátaid számára. A The Bright Academynél az Adobe Illustrator használatát sajátíthatod el, de természetesen más vektorgrafikus programok is elérhetőek ma már. Ismerd meg őket!

 

Vektorgrafikus programok – Kik használják őket?

Először is érdemes eldöntenünk, hogy pontosan milyen célból szeretnénk használni vektografikus programokat. Amennyiben kezdők vagyunk, érdemes szétnézni az ingyenes, vagy kis befektetést igénylő programok között. Ugyan az Adobe család (legyen az Illustrator vagy Photoshop), szinte minden igényt kielégít, azonban elég borsos ára van.

 

Mi is az a vektorgrafika?

A vektorgrafika során a tervező különféle pontokat, görbéket, alakzatokat használ egy adott kép megjelenítésére. A vektorgrafika a képet alkotó sokszögek összessége, amelyek vektorokból állnak. Minden vektor egy csomópontként vagy vezérlőpontként ismert helyen halad át, amelynek meghatározott helye van egy sík x és y tengelyén. Ez a csomópont határozza meg a vektor útvonalát, amelynek különféle tulajdonságai vannak, például a szín, a görbe, a kitöltés, az alak és a vastagság. A vektorok helyzete matematikai képletekkel kapcsolható össze egymással, amelyek pontosan újraszámolják helyzetüket, amikor egy grafikai munkát átméreteznek.

A vektografika egyik legismertebb előnye, hogy a már elkészült alakzatokat nem képpontok, azaz pixel formájában tárolja, ezáltal a nyomtatásnál vagy a nagyításnál nem merül fel minőségromlás. A vektorgrafika alapja a vektor, amelynek segítségével bármilyen alakzat előállítható. Pixelgrafikás képek esetében ez a minőségromlás gyakran megfigyelhető.

raszteres-vektoros-grafika

Hol használják a vektorgrafikát?

A vektorgrafikán rengeteg felhasználási területe van, de főként a nyomdaiparban használják, mivel megkönnyíti az előkészítési munkálatokat. Emellett mérnöki tervezőmunkákra, filmes trükkökre, kiadványok, plakátok, marketing anyagok készítésére is használható. Emellett logók, képregények, vagy egyes szoftverek felhasználói felületét is vektorgrafikával készítik el.

vektorgrafikus-programok

 

Vektografikus program kezdőknek és haladóknak

Ha teljesen kezdő vagy, akkor érdemes az összes lehetőséget számba venned, mielőtt bármibe is belefogsz. Most bemutatunk neked néhány számítógépes szoftvert, amit egyszerűen és gyorsan elsajátíthatsz, még akkor is ha semmilyen grafikus előképzettséggel nem rendelkezel. Megnézzük, melyik kompatibilis Windows, vagy éppen macOS rendszerekkel, és hogyan működik a használata, és milyen funkcióval rendelkezik.

 

Inkscape, a kezdők igazi társa

Az Inkscape, egy ingyenes vektorgrafikus eszköz, amely lehetővé teszi egyszerű és összetett vektorgrafikák létrehozását. A program segítségével létrehozhatunk különböző alakzatokat, objektumokat, sokszögeket, spirálokat. Támogatja a szabad kézi rajzolást, dolgozhatunk Bezier görbékkel, és terveinkhez szöveget is csatolhatunk. Az alkalmazás tökéletes megoldás arra, hogy megismerkedjünk a vektoros grafika alapjaival. Emellett az adott objektumokat kedvünk szerint alakíthatjuk, forgathatjuk, és különböző rétegeket is könnyen létrehozhatunk. Az Inkscapeben használt formátum az svg, de egyaránt kompatibilis Illustrator és Wmf fájlokkal is. Az elkészült művet menteni tudjuk PDF, DXF , JPG és PNG formátumban is.

 

Vectr, hasznos és ingyenes

A Vectr szintén egy ingyenes vektorgrafikus program, ami alap felhasználók számára ideális kezdés. Miután kiválasztottál egy objektumot, vagy fotót, megváltoztathatod annak színét, szegélyét vagy éppen hátterét. Alapvető formákat, vonalakat vagy görbéket itt is könnyen alakíthatunk, kedvünk szerint. A Vectr az alapvető munkákra használható, támogatja a szabad kézi rajzolást, de szöveget is rakhatsz a képek mellé. A program lehetőséget biztosít a terveid megosztására is. A felhasználói felület egyszerű, természetesen csodát ne várjunk tőle, de ha egyszerű és ingyenes megoldást keresel, akkor minden alapvető funkciót képes ellátni. Használhatjuk online és offline is.

legjobb-vektorgrafikus-programok

 

CorelDraw, a legismertebb

A CorelDraw már igazi profi liga, az egyik leghíresebb vektorgrafikus program. Itt már komolyabban a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha tényleg a legjobb szoftverre van szükségünk, az ára több, mint 200 ezer forint. Szerencsére, nyújtanak egy 15 napos ingyenes periódust, amikor eldönthetjük nekünk való-e az adott vektorgrafikus program. A szoftver lehetőségek széles skáláját vonultatja fel, a határ a csillagos ég. Könnyedén tervezhetünk vele logót, emblémát, naptárt, de akár esküvői meghívót is. A program támogatja a JPG, PNG, SVG és AI kiterjesztéseket is. Emellett használható a több monitoron is, és 4K-s kijelzőkön is.

 

Adobe Illustrator, a rocksztár

Az Adobe Illustrator programot ma már, kezdő és profi grafikusok milliói használják. A szoftver segítségével elkészíthető objektumok száma (szinte) végtelen, csak a képzeletünk szab határt. Ha gyors, profi számítógépes vektoros grafika a cél, akkor saját ligájában, majdhogynem verhetetlen. Használata egyszerű és kézenfekvő, de ha segítségre lenne szükséged, tanfolyamunk keretében elsajátíthatod. Különböző alakzatok, logók, kiadványok, grafikai anyagok létrehozása számos formában elérhető, a szerkesztő felhasználóbarát felületének köszönhetően. Az olyan eszközökhöz képest, mint a Photoshop, itt a képminőség nem romlik automatikusan a nagyításkor.

 

Melyiket válasszam?

A számítógépes grafikai tervezésre ma már rengeteg program áll a rendelkezésünkre, a lehetőségek száma végtelen. Ha teljesen kezdők vagyunk, akkor válasszunk esetleg ingyenes grafikai programot, amit nehézségek nélkül elsajátíthatunk. Itt megismerkedhetsz a felhasználói felülettel, az alapvető mozdulatokkal, és eldöntheted, hogy valóban érdekel-e a grafikai munka. Ha tetszik, akkor érdemes más – akár fizetős – programok felé nézelődnöd. Ha érdekel a grafikus munka, akkor sajátítsd el az alapokat nálunk, a grafikus tanfolyam keretében!

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!