fbpx
/
/
Halott az SEO? Mítoszok és az SEO jövője

Halott az SEO? Mítoszok és az SEO jövője

A szkeptikusok új hulláma

 

A versenytársaktól és tartalmaktól hemzsegő digitális birodalomban a keresőoptimalizálás az a hatékony módszer, amelynek segítségével a potenciális célközönségünk megtalálhatja az általunk kínált termékeket, szolgáltatásokat. Mégis vannak olyan szkeptikusok, akik megkérdőjelezik a keresőoptimalizálás relevanciáját a gyors tempójú, algoritmusvezérelt világunkban. Ezek a kétségek gyökeret vertek, és sokak számára az a gondolat, hogy az SEO elavult, egy elterjedt hiedelemmé vált.

 

Ebben a blogcikkben leromboljuk ezt a tévhitet, és rávilágítunk arra a tagadhatatlan igazságra, hogy az SEO nemcsak él és virul, hanem virágzik, és nagyban hozzájárul egy vállalkozás stabil, növekvő organikus bevételéhez, valamint a márkaépítéshez, versenyképességéhez. Ebben az blogcikkben elmélyedünk az SEO megítélését elhomályosító mítoszokban, és feltárjuk, hogy milyen tartós jelentőséggel bír a vállalkozások és az egyének számára egyaránt.

 

A keresőoptimalizálást övező mítoszok

 

1. mítosz: Az SEO halott

 

A szkeptikusok azt állítják, hogy a technológia gyors fejlődése, a közösségi média térnyerése és az online felhasználói viselkedés változó paradigmái elavulttá tették a keresőoptimalizálást, így nem kell, hogy a marketing stratégia részét képezze.

 

Az SEO ellenálló képessége és fejlődése

 

Gondoljunk csak bele: naponta elképesztő mennyiségű tartalommal – blogcikkek, videók, podcastok és egyebek – gyarapodik az internet. Ebben a digitális zűrzavarban a releváns információk felkutatásának strukturált, hatékony módja továbbra is kiemelkedő fontosságú. Az SEO kiváló iránytű a digitális tartalmak felkutatásában.

 

Vessünk egy pillantást erre a statisztikára, hogy lássuk, valóban nagyban függünk a Google-től. Naponta többször keressük fel a Google-t, mint gondolnánk, hogy válaszoljon a kérdéseinkre. Egy felmérés alapján, a válaszadók 84%-a használja a Google-t naponta legalább háromszor. (Moz, 2019).

 

Az SEO nem a keresőmotorok rangsorolását befolyásoló taktikák gyűjteménye, hanem egy dinamikusan fejlődő stratégia, amely alkalmazkodik a keresőmotorok, például a Google folyamatosan változó algoritmusaihoz. Ezek az algoritmusok éppen az online tartalom szüntelen növekedése, valamint a felhasználók számára a legjobb eredmények biztosításának szükségessége miatt váltak kifinomultabbá.

 

A vállalkozások, kicsik és nagyok egyaránt, továbbra is jelentős összegeket fektetnek a keresőoptimalizálásba. Hogy miért? Mert megértik, hogy a keresőmotorok továbbra is az elsődleges platformok az információt, terméket vagy szolgáltatást kereső felhasználók számára. A másodpercenként végzett keresések milliói miatt az SEO az a csatorna, amelyen keresztül a márkád, az üzeneted, valamint a vállalkozásod szolgáltatásai és termékei elérhetik a célközönséget.

 

A legfrissebb adatok szerint a Google minden egyes másodpercben több mint 99 000 keresést dolgoz fel (Internet Live Stats, 2022). Ez naponta több mint 8,5 milliárd keresést jelent (Internet Live Stats, 2022).

 

Kiemelt jelentősége az online versenyben

 

Az online verseny erősödésével az SEO fontossága még jobban felértékelődik. A versenytársaink ugyanazért versengenek, mint mi: hogy a potenciális ügyfelek megtalálják őket. Ebben segít az SEO.

 

Gondoljunk csak bele, ha szeretnénk egy fizikai boltot nyitni, akkor egy forgalmas utcán keresnénk kiadó üzlethelyiséget, ahol a potenciális vásárlók könnyen megtalálják, nem pedig egy eldugott sikátorban. Hasonlóképpen a digitális világban, az SEO biztosítja, hogy a weboldalunk ne vesszen el az internet mélyén, hanem kiemelkedő helyezést érjen el a Google találati listán, hogy a potenciális ügyfeleink megtalálhassanak minket.

 

Összefoglalva, az SEO hanyatlásának mítosza tévhit. Éppen ellenkezőleg, a digitális világgal párhuzamosan fejlődik, és a felhasználók igényeinek és az online keresést irányító algoritmusoknak megfelelően alakítja magát. Az SEO nem csak él, hanem virágzik is, jelentősége pedig kiemelkedő az online versenyképességben.

 

2. mítosz: Az SEO csak a kulcsszavakról szól

 

A keresőoptimalizálást övező mítoszokon keresztül vezető utunk elvezet minket a második tévhithez: ahhoz az elképzeléshez, hogy az SEO egy egydimenziós stratégia, amely kizárólag a kulcsszavakra összpontosít. Bár a kulcsszavak valóban az SEO kritikus összetevői, ez a mítosz elhomályosítja a modern keresőoptimalizálás sokrétű lényegét.

 

A kulcsszavakon túl

 

Az internet kezdeti időszakában az SEO elsősorban számok játékát jelentette. Minél több kulcsszóval halmoztad el a tartalmadat, annál magasabb helyezést értél el a keresési találati listán. A technológia és a keresőmotorok fejlődésével az SEO jelentős átalakuláson ment keresztül.

 

A tartalom minősége

 

Ma már a tartalom minősége a legfontosabb. Nem csak a kulcsszavak megfelelő kiválasztásáról és elhelyezéséről van szó, hanem arról, hogy olyan informatív, vonzó és értékes tartalmat alkosson, amely „értéket add a beszélgetéshez”. A keresőmotorok, különösen a Google, ügyesen felismerik a felhasználói keresések mögött rejlő szándékot, és olyan találatokat adnak, amelyek valódi értéket képviselnek.

 

Felhasználói élmény

 

Az SEO kiterjesztette hatókörét a felhasználói élményre (UX). A zökkenőmentes, felhasználóbarát weboldal többé nem opcionális, hanem elengedhetetlen. Az olyan tényezők, mint az oldal betöltési ideje, a mobilbarát-verzió, és a könnyű navigáció ma már kulcsfontosságú szerepet játszanak a SEO sikerében.

 

3. mítosz: Az SEO egyszeri erőfeszítés

 

A harmadik mítosz eloszlatása kulcsfontosságú az SEO jelentőségének megértéséhez. Sokan tévesen hiszik azt, hogy az SEO egyszeri erőfeszítés, egy elfelejthető és kipipálandó négyzet. Ez nem is állhatna távolabb az igazságtól. Az SEO folyamatos munka, folyamatos elkötelezettség az online jelenlét fenntartására és javítására.

 

Az SEO egy folyamatos munka

 

A keresőmotorok nem statikusak; fejlődnek, hogy jobb felhasználói élményt és relevánsabb találatokat nyújtsanak. Ahhoz, hogy vállalkozásunk látható és versenyképes maradjon az online térben, az SEO stratégiájának ezzel párhuzamosan kell fejlődnie. Ez azt jelenti, hogy a következetes munka, valamint a versenytársakhoz és a keresőmotorokhoz való igazodás nem csak ajánlott, hanem elengedhetetlen.

 

A keresőmotorok algoritmusainak folyamatosan változó környezetéhez való alkalmazkodás kiemelkedően fontos. A Google például rendszeresen frissíti algoritmusait, így a SEO szakemberek számára elengedhetetlen, hogy stratégiájukat ennek megfelelően alakítsák. Ennek elmulasztása a keresési rangsorolás visszaeséséhez és az online láthatóság csökkenéséhez vezethet.

 

Az SEO lényegében olyan, mint a kert ápolása. Folyamatos gondozást, ápolást és alkalmazkodást igényel ahhoz, hogy virágozzon a folyamatosan változó digitális ökoszisztémában. Az SEO „egyszeri erőfeszítésként” kezelésének mítosza veszélyes tévhit, amely a lehetőségek elmulasztását jelenti.

 

Az SEO folyamatosan változó világa

 

A digitális marketing világában a változás az egyetlen állandó, és ez alól a SEO sem kivétel. Ez egy olyan terület, amely rohamos ütemben fejlődik, és amelyet a technológiai fejlődés, a felhasználói viselkedés változása, valamint a Google-höz hasonló keresőmotor-óriások állandó figyelme alakít. Ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük az SEO jelentőségét, értékelnünk kell az SEO stratégiák és az azokat alátámasztó dinamikus algoritmusok közötti bonyolult kapcsolatot.

 

Az algoritmusok fejlődése

 

A keresőmotorok hosszú utat tettek meg a kezdetektől fogva. A keresőmotorok közül különösen kiemelkedő a Google, amely olyan algoritmusfrissítéseket hajtott végre, amelyek célja a keresési eredmények minőségének és relevanciájának javítása. Ennek köszönhetően az etikus SEO gyakorlatok még hangsúlyosabbá váltak a szakmában.

 

A Google világszerte a leggyakrabban használt keresőmotor. 2023 júliusában a Bing online keresőmotor a globális keresőpiac 9,19 százalékát tette ki, míg a piacvezető Google részesedése mintegy 83,49 százalék volt. Eközben a Yahoo piaci részesedése 2,72 százalék volt. (Statista, 2023)

Panda, Pingvin és BERT: a változás katalizátorai

 

A Google algoritmusfrissítései, mint például a Panda, a Pingvin és a BERT, jelentősen alakították az SEO világát. A 2011-ben bevezetett Panda az alacsony minőségű tartalmakat vette célba, és olyan webhelyeket büntetett, amelyek kevés értéket kínáltak a felhasználóknak. A 2012-ben bevezetett Pingvin a linkek minőségére összpontosított, és a spamszerű linképítési gyakorlatot folytató weboldalakat büntette. A közelmúltban, a 2019-ben bevezetett BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) a természetes nyelvi megértés felé való elmozdulást jelentette, lehetővé téve a Google számára, hogy jobban értelmezze a felhasználói kereséseket és a kontextust.

 

Ezek az algoritmikus változások kiemelnek egy kritikus pontot: Az SEO nem statikus szabályrendszer, hanem dinamikus válasz a keresőmotorok változó elvárásaira. A keresési rangsorolásunk fenntartása vagy javítása érdekében a webhelytulajdonosoknak és a marketingeseknek alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz. Ez az alkalmazkodóképesség bizonyítja az SEO mint online marketing eszköztár stratégiai sarokkövének állandó fontosságát.

 

Mobilra történő optimalizálás

 

A mai digitális környezetben a mobilbarát-weboldalak kiemelkedő fontosságúak. Mivel az okostelefonok és a táblagépek váltak az internet elérésének elsődleges eszközeivé, a Google felismerte az új trendhez való alkalmazkodás szükségességét. Erre válaszul bevezették a mobil-első indexelés (mobile-first indexing) koncepcióját, ahol a Google elsősorban a tartalom mobil verzióját használja a rangsoroláshoz és indexeléshez.

 

A mobilbarát webhelyek elengedhetetlen fontossága

 

A mobiloptimalizálás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A nem mobilbarát webhelyek a potenciális célközönségük jelentős részét elveszíthetik. A mobil-első indexelés nem csupán egy trend; ez tükrözi azt, ahogyan az emberek ma információt fogyasztanak. Az SEO szakembereknek biztosítaniuk kell, hogy a weboldalak ne csak reszponzívak legyenek, hanem kivételes felhasználói élményt nyújtsanak a mobileszközökön is.

 

Hangalapú keresés és mesterséges intelligencia

 

A digitális világ másik szeizmikus változása a hangvezérelt eszközök elterjedése és a hangalapú keresés térhódítása. A mesterséges intelligencia (AI) és a természetes nyelvfeldolgozási (NLP) technológiák fejlődésével párhuzamosan a felhasználók és a keresőmotorok közötti interakció is fejlődött.

 

Hangalapú keresés: Új határ a SEO számára

 

Az emberek ma már természetes nyelven tesznek fel kérdéseket és keresnek információkat, akárcsak egy beszélgetés során. Ez arra kényszerítette az SEO szakembereket, hogy a tartalmat a hangalapú keresésre optimalizálják, hangsúlyozva a társalgási kulcsszavakat és tömör, hiteles válaszokat adva.

 

AI: a SEO világának formálása

 

A mesterséges intelligencia a gépi tanulási algoritmusokkal az SEO egyik motorjává vált. Az AI-eszközök hatalmas mennyiségű adatot elemeznek a trendek, a felhasználói viselkedési minták és a tartalmi preferenciák azonosítása érdekében. Ez az adatvezérelt megközelítés lehetővé teszi az SEO szakemberek számára, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak a tartalomkészítésről, a kulcsszavak célzásáról és a felhasználói élmény javításáról.

 

Összefoglalva, az SEO folyamatosan változó világa az SEO tartós fontosságáról tanúskodik. Ahogy a keresőmotorok fejlődnek, úgy kell fejlődniük az SEO stratégiáknak is. A mobiloptimalizálás, valamint a hangalapú keresés és a mesterséges intelligencia térhódítására ne kihívásként tekintsünk, melyektől félni kell, hanem lehetőségként, melyeket meg kell ragadni. E változások elfogadásával a vállalkozások és a magánszemélyek az SEO lehetőségeit hatékonyan kiaknázhatják. A következő részben mélyebben elmélyedünk a SEO jövőjében, ahol a felhasználói élmény, a tartalom minősége és a helyi SEO kerül a középpontba.

 

Az SEO jövője

 

A következő részben bemutatjuk, hogyan őrzi meg kiemelkedő jelentőségét a keresőoptimalizálás az online üzleti világban.

 

1. A felhasználói élmény

 

Az SEO jövője a felhasználói élmény (UX) szívében rejlik. Az olyan keresőmotorok, mint a Google, egyre inkább a zökkenőmentes, gyors és mobilbarát élményt nyújtó webhelyeket helyezik előtérbe. A Core Web Vitals, a betöltési sebességet, az interaktivitást és a vizuális stabilitást mérő mérőszámok ma már kulcsfontosságú rangsorolási tényezők.

 

Az UX előtérbe helyezése azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak be kell fektetniük a webhely teljesítményének és reszponzivitásának optimalizálásába. A felhasználóbarát webhelyet nemcsak a látogatók értékelik, hanem a keresőmotorok is magasabb helyezéssel jutalmazzák.

 

2. A tartalom minősége és relevanciája

 

A kiváló minőségű, releváns tartalom továbbra is a SEO-siker sarokköve marad. A minőség definíciója azonban változik. A keresőmotorok egyre jobban értik a kontextust, a természetes nyelvet és a felhasználói szándékot.

 

Ahhoz, hogy a keresőoptimalizálási versenyben továbbra is az élen maradjunk, olyan tartalmakat kell készítenünk és publikálnunk, amelyek nemcsak a felhasználói keresésekre adnak választ, hanem átfogó, hiteles, edukatív és vonzó információkat is nyújtanak. Ez magában foglalja az online térben történő felhasználói aktivitás és a konverzió/lead generálás megértését, és az olyan tartalom nyújtását, amely minden szakaszban kielégíti az igényeiket.

 

3. Hangalapú keresés és AI integráció

 

A hangalapú keresés már nem újdonság, hanem jelentős trend a digitális világban. Az olyan virtuális asszisztensek, mint a Siri, az Alexa és a Google Assistant térhódításával a hangalapú keresésre való optimalizálás kritikussá válik. A hangalapú lekérdezések gyakran természetes nyelvi kérdések formájában jelennek meg, ami megköveteli, hogy a webhelyek tömör, közvetlen válaszokat adjanak.

 

Emellett a mesterséges intelligencia (AI) is átalakítja a keresőoptimalizálást a gépi tanulási algoritmusok révén, amelyek értékelik a felhasználók viselkedését, személyre szabják a keresési eredményeket és azonosítják a mintákat. Az SEO szakemberek az AI-eszközök segítségével automatizálhatják a feladatok egy részét, valamint megjósolhatják a jövőbeli trendeket.

 

4. Mobil-első indexelés

 

A mobilhasználat meghaladta az asztali számítógépekét, ami a Google-t a mobil-első indexelési (mobile-first indexing) megközelítés bevezetésére késztette. Ez azt jelenti, hogy a Google túlnyomórészt egy weboldal mobilverzióját használja a keresési eredményekben való rangsorolás meghatározásához. A vállalkozásoknak biztosítaniuk kell, hogy webhelyeik ne csak mobilbarátak legyenek, hanem zökkenőmentes élményt is nyújtsanak az okostelefonokon.

 

5. Lokális SEO

 

A helyi SEO továbbra is egyre nagyobb hangsúlyt kap, mivel a keresőmotorok a felhasználó tartózkodási helye alapján személyre szabott találatok szolgáltatására összpontosítanak. A vállalkozásoknak optimalizálniuk kell online jelenlétüket a helyi keresésekre, beleértve a pontos üzleti információkat, az értékeléseket és a lokalizált tartalmakat.

 

6. Video SEO és vizuális keresés

 

A videotartalom-fogyasztás az egekbe szökik, és a vizuális keresési technológia is gyorsan fejlődik. Ha a vállalkozásod rendelkezik YouTube csatornával, akkor erősen ajánlott videó SEO stratégiát alkotnod és kivitelezned a keresési eredményekben való felfedezhetőség érdekében.

 

7. Etikus és fenntartható SEO módszerek

 

A keresőmotorok egyre ügyesebben azonosítják és büntetik a nem etikus SEO módszereket. Az SEO jövője a fenntartható, etikus stratégiákban rejlik, amelyek a felhasználói értéket, az átláthatóságot és a hosszú távú sikert helyezik előtérbe.

 

Láthatjuk, hogy az SEO egy dinamikus, folyamatosan fejlődő terület, amely alkalmazkodik a technológia, a felhasználói viselkedés és a keresőmotorok algoritmusainak változásaihoz. A sikeres SEO stratégiák középpontjában továbbra is a tájékozottság, a nyitottság, az innováció elfogadása és a felhasználóknak nyújtott érték marad.

 

Az SEO jövője ígéretes azok számára, akik hajlandóak befektetni annak bonyolultságának megértésébe, és lépést tartanak a digitális fejlődéssel.

 

Az SEO nélkülözhetetlen a modern vállalkozások versenyképességének megőrzésében

 

A digitális marketing folyamatosan változó világában egy dolog állandó marad: az SEO fontossága. A keresőoptimalizálás segítségével online építhetjük a márkánkat, a potenciális célközönségünk megtalálhat minket a vállalkozásunk számára releváns keresési kifejezésekre, folyamatosan növekvő online bevételre tehetünk szert, miközben jelentős hirdetési költségeket spórolunk meg.

 

Akár kisebb üzlet tulajdonosa, akár nagyobb vállakozás vezetője vagy, a döntés a tiéd marad: A digitális evolúció szemlélője, vagy a digitális tér aktív résztvevője leszel? Ha te nem fektetsz a vállalkozásod online jövőjébe, majd a versenytársaid megteszik helyetted.

 

Amennyiben szívesen beleásnád magad ebbe a folyamatosan fejlődő, jól fizető szakmába, akkor az online SEO Mesterkurzust neked ajánlom. Az átfogó keresőoptimalizálás mesterkurzusban lépésről lépésre mutatom be a keresőoptimalizálás folyamatát, egészen az alapoktól a mesterszintig. Ha még nem dolgoztál ebben a szakmában, viszont SEO szakemberként képzeled el a jövődet, akkor ez a mesterkurzus kitűnő választás számodra, hiszen az alapoktól veszünk át mindent részletesen, így a kurzus tartalma 100%-ban érthető és könnyen követhető lesz számodra.

 

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!