fbpx
/
/
Mi a különbség a pszichológus és a mentálhigiénés szakember között?

Mi a különbség a pszichológus és a mentálhigiénés szakember között?

A pszichológia és a mentálhigiéné két olyan terület, amik a lelki egészség megőrzésében és javításában játszanak kulcsszerepet. Bár mindkét szakma ugyanazt a célt szolgálja, a módszertanuk és kompetenciáik terén jelentős különbségek fedezhetők fel.

Ebben a blogcikkben közelebbről is megvizsgáljuk, hogy mi különbözteti meg a pszichológusokat a mentálhigiénés szakemberektől, milyen feladatokat látnak el, és milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ezen a pályán. Akár továbbtanulás előtt állsz, akár a személyes fejlődésed céljából szeretnél többet megtudni a témáról, ez a cikk útmutatást nyújt!

Közös cél: a lelki egészség

A pszichológusok és a mentálhigiénés szakemberek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a lelki egészség megteremtése és megtartása szempontjából. Mindkét szakma alapvető célja, hogy támogatást és segítséget nyújtson az embereknek a lelki egészségük megőrzésében és javításában. A segítő szakember – legyen az pszichológus, vagy mentálhigiénés szakember – személyközpontú megközelítéssel dolgoznak, ami azt jelenti, hogy képesek minden egyén egyedülálló igényeire és helyzetére összpontosítani, hiszen nincs két egyforma ember, és így nincs két egyforma megoldás sem.

Mit csinál pontosan a mentálhigiénés szakember?

A mentálhigiénés szakember segítő beszélgetés során támogatja a hozzá fordulókat, hogy az adott kliens problémáit felderítse, segítse őt a stresszkezelésben és az önismereti útján. Elsősorban egészséges embereket támogat abban, hogy a mindennapi kihívásokat kezelni tudják, megismerjék önmagukat és sikeresen fenntartsák a testi-lelki egészségüket.

Mi a feladata a pszichológusnak?

A pszichológus kompetenciái részben eltérnek a mentálhigiénés szakemberétől.

A pszichológus feladata, hogy pszichológiai tudását felhasználva diagnosztizáljon, értékeljen és kezeljen különböző mentális zavarokat és pszichológiai problémákat. Kompetenciái magukban foglalják a kognitív, érzelmi és viselkedési mintázatok megértését, valamint a terápiás beavatkozások, például a kognitív viselkedésterápia alkalmazását.

A mentálhigiénés szakember nem állít fel diagnózist, nem ír szakvéleményt, és nem készít személyiségtesztet. Ha úgy érzi, hogy a hozzá forduló kliensnek nem tud segíteni a saját kompetenciái felhasználásával, pszichológushoz irányítja őt.

A szükséges skillek

A megfelelő végzettség, amely magában foglalja a szakirányú tanulmányokat és a folyamatos szakmai fejlődést, elengedhetetlen ahhoz, hogy a szakemberek naprakészek maradjanak a legújabb kutatásokkal és módszertanokkal kapcsolatban. De mik azok a további készségek, amikre szüksége lehet egy jó szakembernek?

  1. Empátia: A kliensek érzéseinek és gondolatainak megértése és az empatikus hozzáállás elengedhetetlen. Ez lehetővé teszi a pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek számára, hogy hatékonyan kapcsolódjanak a kliensekhez és támogassák őket nehézségeik kezelésében.
  2. Kommunikációs: Kiváló szóbeli és írásbeli kommunikációs képességekre van szükség ahhoz, hogy a segítő szakember hatékonyan tudja közvetíteni a tanácsokat, iránymutatást, és képes legyen aktívan hallgatni is.
  3. Pozitivitás: A pozitív hozzáállás kulcsfontosságú ebben a szakmában – egy szakember nem törhet össze az ülések során.
  4. Problémamegoldó képesség: Az adott helyzetekben való gyors gondolkodás és a kreatív problémamegoldó képesség segít a szakembereknek hatékony stratégiákat kidolgozni klienseik támogatására.

 

 

Kiből válhat mentálhigiénés segítő?

Mentálhigiénés segítő az lehet, aki egy egyetemi képzés keretein belül elsajátítja a mentálhigiéné alapjait. A szakirányú tanulmányok érintik a pszichológiai ismereteket, de nem olyan mélységben, mint a pszichológiai szakon.

Hogyan lehetsz pszichológus?

Egy szakirányú egyetemi képzés során szerezhető meg a diploma, aminek időtartama kb. 5 év. A szak magában foglalja az alapképzést (a képzési idő 3 év) és a mesterképzést (a képzési idő 2 év) is, ami szükséges a pszichológus szakma gyakorlásához. A képzési idő alatt a hallgatók átfogó ismereteket szereznek a pszichológia különböző területeiről, beleértve a klinikai, fejlődési és alkalmazott pszichológiát, valamint széles körű gyakorlati tapasztalatot gyűjtene

Érdekel a téma? Ásd bele magad!

Érdeklődsz a pszichológiai, és a mentálhigiéné iránt? Szeretnéd elvégezni az egyetemet, de előtte belekóstolnál, hogy neked való-e ez a terület? Esetleg személyes okból, az önfejlesztés céljából mélyednél el a témában?

Iratkozz bele alapszintű, tudásbővítő online tanfolyamunkra, és ismerkedj meg a mentálhigiéné alapjaival.

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

20000+ Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Online tananyag azoknak, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait!

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

-10%

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!