fbpx
/
/
Minden, amit a tanácsadó és coach szakmáról tudni szeretnél

Minden, amit a tanácsadó és coach szakmáról tudni szeretnél

Tanácsadó vagy coach? 

Mi a különbség a tanácsadó és a coach között? Szükséges egyáltalán megkülönböztetni a két szakmát? Gyakran összekeverjük a két területet, pedig jelentős különbségek vannak közöttük.

Nézzük meg, hogy mi különbözteti meg a coachokat a tanácsadóktól, és mik azok, amik mindkét szakmára jellemzők.

Különbségek

A tanácsadók jellemzően egy bizonyos terület szakértői, akik általában a tapasztalataik és más információk átadására összpontosítanak. Ezzel szemben a coachok a hozzájuk forduló ügyfelek saját belső erőforrásaira és készségeire helyezik a hangsúlyt. Személyre szabottan segítenek a célok és megoldások feltárásában.A tanácsadóval szemben a coach nem ad konkrét tanácsokat, hanem támogatja és inspirálja az ügyfelet a saját gondolkodása és cselekedetei fejlesztésében.

Hasonlóságok

Bár a coachok és tanácsadók szerepkörei és a mindennapi feladatai különböznek egymástól, mindkét szakma célja az ügyfelek támogatása, előrelépése és szakmai, vagy életmódbeli fejlődése. Legfőbb eszközük a kommunikáció és a nyitottság. Mindkét szakma végezhető otthonról, vagy távmunkában és lehetőséget ad arra, hogy vállalkozóként építsd a karriered.

Ki az a tanácsadó?

A tanácsadók saját ismereteikre támaszkodva nyújtanak segítséget – szó szerint tanácsot adnak. Minden esetben hiteles információkra, adatokra támaszkodnak és nem a saját véleményüket osztják meg az ügyfelekkel.

Tanácsadó bárki lehet, aki egy bizonyos területen megfelelő tudással, tapasztalattal és nem utolsó sorban szenvedéllyel rendelkezik.

Mit csinál pontosan egy tanácsadó?

Befektetés és megtakarítások? Egy pénzügyi tanácsadó garantáltan több információval, tapasztalattal és tudással rendelkezik, mint az, akinek először jut eszébe, hogy tenni szeretne az anyagi biztonságáért.

Életmódváltás, kalóriák és tápanyagdús étrend? A táplálkozási tanácsadó olyan ismeretekkel rendelkezik, ami egy laikus számára sokkal értékesebb, mint a különböző forrásokból összeollózott adatok.

A tanácsadók rendkívül értékes tudással, több éves tapasztalattal rendelkeznek és a saját területükről érkezve inspirálják, támogatják és személyre szabottan mentorálják az ügyfeleiket.

Karrierlehetőségek tanácsadóként

Mindenki ért valamihez, de nem érthet mindenki mindenhez – ezét tanácsadókra szükség van! Tanácsadói karriert építhetsz, ha olyan tudás birtokában vagy, amire másoknak szüksége van ahhoz, hogy előrelépjenek az élet valamelyik területén.

Az érdeklődési körödtől és a szaktudásodtól függően az alábbi területeken lehetsz szaktanácsadó:

  • Pénzügyi tanácsadó – Magánszemélyeknek és vállalkozásoknak ad tanácsot pénzügyekkel, befektetésekkel kapcsolatban. Ide tartozik az adózással, megtakarításokkal, nyugdíjtervezéssel kapcsolatos lehetőségek ismertetése.
  • Táplálkozási tanácsadó – Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás szakértője, aki segítséget nyújt a személyre szabott étrend kialakításában. A kliens étrendjének elemzése, tervezés, és az életmódváltás támogatása is a feladata.
  • Karrier tanácsadó – A pályaválasztás és a karrierváltás során támogatja az ügyfeleit, hogy megtalálják azt a területet, ami a készségeiknek, érdeklődési körüknek megfelel. Tippekkel és tanácsokkal segítik a munkavállalási, álláskeresési folyamatokat.
  • Üzleti tanácsadó – Cégeknek és vállalkozásoknak nyújt támogatást a növekedési lehetőségek azonosításában, az erőforrás managementben, vagy más, üzleti kihívások megoldásában.

 

Mit csinál pontosan egy coach?

Egy coach segít a hozzá forduló klienseknek abban, hogy megtalálják céljukat és változtassanak a jelenlegi helyzetükön – kifejezetten akkor, ha úgy érzik, hogy elakadtak.

Személyre szabott módszerekkel és egyéni tempóban motiválja az ügyfeleit, segít visszanyerni az életerőt és egy utat találni a céljaik, terveik megvalósításához. A coachnak nincs konkrét tanácsa vagy megoldása az ügyfelek problémáira, ehelyett a gondolkodás és a cselekvés ösztönzése révén segít az ügyfeleknek saját válaszaikat megtalálni.

Karrierlehetőségek coachként

A coaching megkülönböztethető az alapján, hogy magánszemélyek, vagy vállalati vezetők, esetleg alkalmazottak vesznek részt az üléseken.

  • Vállalati coaching – Szervezetvezetőket, és gazdasági vagy versenyszférában dolgozó managereket, illetve alkalmazottakat támogat.
  • Egyéni coaching – Magánszemélyekkel dolgozik együtt, mint párkapcsolati-, life- vagy karrier coach.

Ha vállalkozni szeretnél, jellemzően egyéni coachként tudsz elhelyezkedni leginkább. Íme a leggyakoribb coaching területek:

  • Párkapcsolati coach – Párokkal, házaspárokkal foglalkozik, hogy a párkapcsolati elakadásokon és problémákon való túllépésben támogassa ügyfeleit.
  • Life coach – Az egyéni életvezetési kihívások, mint az önértékelési problémák és magánéleti elakadások során nyújt támogatást.
  • Karrier coach – Támogatást nyújt abban, hogy a kliensek megtalálják a számukra megfelelő pályát, fejlesszék a szakmai képességeiket és megvalósítsák a karrierjük szempontjából fontos célokat.

Miért jó coachnak, tanácsadónak lenni?

Ha az a víziód, hogy segítséget nyújts a környezetedben élőknek és hozzásegítsd őket egy teljesebb, boldogabb, sikeresebb élet eléréséhez, akkor a coach vagy tanácsadó szakma ideális választás számodra. Amellett pedig, hogy létfontosságú szerepet játszol majd abban, hogy más megvalósítsa önmagát, számos más előnye is van ezeknek a segítő szakmáknak.

Emberközpontú

Ha olyan szakmára vágysz, ami változatos és ahol emberekkel dolgozhatsz együtt, a coach vagy tanácsadó szakma a legjobb választás! A coach és tanácsadó figyel az ügyfélre, támogatja őt a céljai elérésében, és segít felfedezni és kiaknázni a saját erőforrásait.

Rugalmas időbeosztás

Két hetes nyaralás? Délután kettőkor kávé a barátokkal? Családi nap a suliban, amit nem szeretnél kihagyni?

A coach vagy tanácsadó szakma egyik előnye, hogy sajátos munkaidőt alakíthatsz ki, ami lehetővé teszi, hogy személyes kötelezettségeidet és egyéb tevékenységeidet összehangold a munkával. Ez a rugalmasság lehetőséget ad az egyensúly megtartására a munka és a magánélet között.

Függetlenség

Coachként és tanácsadóként szabadon dönthetsz a munkaidődről, a módszereidről és megválogathatod a saját ügyfeleidet. Lehetsz digitális nomád, dolgozhatsz otthonról – akkor, amikor akarsz, hiszen csupán egy laptopra és stabil internetkapcsolatra van szükség ahhoz, hogy konzultálj a klienseiddel.

Természetesen offline, saját vagy bérelt stuidóban is fogadhatod a hozzád fordulókat, de a szabad időbeosztás ebben az esetben is óriási függetlenséget és szabadságot biztosít, hiszen a munkád mellet más tevékenyésgekre is jut elegendő idő.

Fizetés

Ezek a szakmák jó kereseti lehetőséget biztosítanak. A sikeres coach vagy tanácsadó értékes szolgáltatást nyújt az ügyfeleknek, és ezért méltányosan díjazható. Ha vállalkozóként vágsz bele, viszonylag kevés befektetéssel (számítógép, előfizetések, továbbképzés) indulhatsz el és hamar profitáló üzletet építhetsz.

Inspiráló

A coaching és tanácsadó szakma inspiráló lehet mind a szakember, mind az ügyfelek számára. Segítségükkel az ügyfelek képesek felfedezni és kiaknázni a saját potenciáljukat, elérni a kitűzött célokat és jelentős változásokat elérni az életükben.

A másik oldalon ülve, coachként és tanácsadóként pedig motivációt és inspirációt nyújt látni, hogy a hozzád fordulók megtalálják önmagukat és egy jobb életet élhetnek a segítségednek köszönhetően.

 

Az embereknek szüksége van rád

A Precedence Research szerint a globális coach piac folyamatosan növekszik, 2021-hez képest várhatóan majdnem duplájára növekedhet a becslések szerint. (1) Az iPEC (Institute for Professional Excellence in Coaching) kutatása alapján pedig havonta csaknem 1,5 millió keresés történik magánszemélyek és vállalatok részéről, akik coachokat keresnek. (2)

Ezek a nemzetözi adatok a coaching és tanácsadó szakma folyamatos fejlődését, térnyerését és növekedését jelzi. A gyors, rohanó életmód, a sikerorientált hétköznapok kimerítik az embereket és egyre többen vágynak egy segítséget nyújtó, biztonságos helyre önmaguk megvalósítása céljából.

Szakképesítés megszerzése

Lehet, hogy felmerül benned a kérdés: csak akkor lehetek szaktanácsadó, ha 20 év szakmai tapasztalat van mögöttem? Megnyugtatunk: ha elszánt, motivált és kitartó vagy, hamarabb és más módon is megszerezheted a tanácsadói képesítést, mint hogy több évtizedig dolgozol a szakmában. Természetesen a tapasztalat elengedhetetlen, de nem kell megvárnod a nyugdíjas kort, hogy tanácsadóként dolgozz.

Hasonlósan a coach szakmához, tanácsadói képesítést is többféleképpen szerezhetsz. Mutatjuk, hogy milyen oktatási formákból válogathatsz, ha coach vagy tanácsadó szeretnél lenni.

Egyetem 

Tanácsadói vagy coach képesítésed megszerezheted a felsőoktatási rendszerben, így akkreditált, államilag elismert oklevelet kaphatsz. Egy egyetemi képzés több évet vesz igénybe, és jellemzően nappali munkarendben tudod elsajátítani a szakmai alapokat.

Online oktatás

Ha a karriered szempontjából nem ragaszkodsz ahhoz, hogy akkreditált coach váljon belőled, ideálisak lehet számodra az online tanfolyamok, ahol gyorsabban, gyakorlatias oktatáson vehetsz részt és ugyanúgy gyakorló coach, illetve tanácsadó válhat belőled.

Szakmai továbbképzések

Ha már rendelkezel egy tanusítvánnyal és bizonyos ideje a szakmában vagy, tovább fejleszheted tudásod a szakirányú továbbképzéseken. Ezeket akár workshop keretein belül offline, vagy online is elvégezheted.

Mire figyelj, mielőtt belevágsz?

Legyen szó coach, vagy tanácsadói területről, a megfelelő képzés kiválasztása az egyik legnagyobb kihívás. Amikor tanfolyamot választasz, vedd figyelembe a saját elvárásaidat és igényeidet:

Munka mellett szeretnéd elvégezni?

Fontos számodra, hogy a saját tempódban haladj?

És mi a helyzet az oklevéllel: elég magyarul, vagy angolul is szükséged lenne rá?

Számos kérdést kell megválaszolnod ahhoz, hogy megtaláld a számodra megfelelő képzést. Az alábbi listára összegyűjtöttük azokat a pontokat, amiket minden esetben érdemes figyelembe venni, akár személyes, akár online képzésről van szó.

Gyakorlatorientált

Ha valamit értesz, az nem jelenti azt, hogy meg is tudod csinálni és át is tudod adni zt a hozzád fordulóknak. Ezért nem elég az elméleti tudás: a gyakorlat elengdehetetlen része a tanulásnak. A gyakorlatorientált képzés segít abban, hogy a megszerzett tudást a valós életben, élesben is hasznosítani tudd és hatékonyabb legyen a szakmai fejlődésed.

Naprakész

A képzés kiválasztása során fontos, hogy olyat válassz, ami naprakész, frissített és követi a legújabb trendeket és információkat az adott szakterületen. Ezáltal a megszerzett tudás és készségek relevánsak és aktuálisak lesznek, így elsajátíthatod a legfrisebb információkat és növelheted a szakmai versenyképességed.

Biztos támogatás

Olyan képzést válassz, ahogy fogják a kezed! Egy új szakma elsajátítása során fontos, hogy megtapasztald a sikeres tanulás és fejlődés élményét, és önbizalommal haladhass a szakmai céljaid felé. Válassz olyan képzést, ahol az oktató választ ad a felmerülő kérdésekre és irányítást ad a tanulási folyamat során.

 

Coach-ot keresel? https://lillaronga.com/

 

Ezek érdekelhetnek

Ha a tanácsadói vagy coach területen szeretnél elhelyezkedni, ezek a tanfolyamok érdekelhetnek! Tanulj online, a saját időbeosztásod szerint és szerezz gyakorlati tudást. Három nyelvű certifikátot állítunk ki számodra a sikeres vizsgát követően!

Táplálkozási tanácsadó képzés

A táplálkozási tanácsadó képzés egy izgalmas lehetőség azoknak, akik érdeklődnek az egészséges táplálkozás és életmód iránt. Szeretnéd megérteni, hogy hogyan hatnak az ételek a testünkre? Érdekel, hogy milyen tápanyagok szükségesek az ember számára? Itt megtanulhatod, hogy készíts személyre szabott étrendet és hogyan támogasd a klienseidet az életmódváltás során.

Vegán táplálkozási tanácsadó képzés

Érdekel a vegán életmód? Szeretnéd beleásni magad a növényi alapú étrendbe? Vegán kliensekkel dolgoznál, és szeretnéd megtanulni a vitaminpótlás, változatos étrend alapjait? A gyakorlatorientált, átfogó vegán táplálkozási tanácsadó tanfolyamon mélyebben megismerheted a vegán táplálkozás alapjait, megtanulhatsz vegán étrendet tervezni és személyre szabott tanácsokat adni a növényi ételeket vegán életmódhoz.

Mindenmentes táplálkozási tanácsadó képzés

Ha rendelkezel egy alap táplálkozási tanácsadó végzettséggel, és tovább szeretnéd fejleszteni a tudásod, a mindenmentes táplálkozási tanácsadó továbbképzés a legjobb választás! Egyre többen küzdenek a glutén-, laktóz-, vagy másfajta ételérzékenységgel. Szerezz olyan tudást, amivel segítheted azokat az embereket, akiknek szükségük van a mentes étrendek kialakítására!

Coach alapozó képzés

A coach alapozó képzés jó választás akkor, ha érdeklődsz a coaching iránt és szeretnél elindulni ezen az úton. Elsajátíthatod a coaching alapelveit, a célok elérésének technikáit, az egyéni fejlődést támogató módszereket és a hatékony kommunikáció alapjait. A program interaktív, inspiráló és mentorálást biztosít, hogy magabiztosan indulhass el a coaching pálya izgalmas és felemelő világa felé!

Párkapcsolati coach képzés

Érdekel, hogyan alakulnak ki a párkapcsolati dinamikák? Hogyan lehet hosszú távú megoldást találni a párkapcsolati konfliktusokra? Ha szeretnél a párkapcsolati területen tevékenykedni és segíteni azokat, akiknek válságba jutott a kapcsolatuk, a párkapcsolati coach képzés során elsajátíthatod az alapokat és a legfontosabb technikákat.

Life coach képzés

A coaching az élet több területen lehet szükséges, és ezek közül az egyik legkeresettebb a life coachig, vagy más néven életvezetési coaching. Az életmóddal, testi-lelki jólléttel kapcsolatos hasznos tudás és gyakorlati módszerek várnak ezen az átfogó, intenzív life coach továbbképzésen.

Lakberendező tanfolyam

Érdekel a tanácsadás, de a kreatív folyamatokban is szívesen veszel részt? Ha szívesen rendezel be tereket és töltöd az időd emberekkel, de elrugaszkodnál a tipikus tanácsadói területtől, a lakberenedező tanfolyamneked szól! Itt megtanulhatod a szakma alapjait, inspirálódhatsz és hasznos tudással gazdagodhatsz a saját lakberendező iroda elindítása kapcsán is.

Van még hely a piacon egy újabb tanácsadónak?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mennyire telített ez a piac és van-e lehetősége érvényesülni azoknak, akik csak most kezdik karrierjük építését.

Az embereknek változó problémáik, célaik és kihívásaik vannak, így szükség van új tanácsadókra, akik frissek és a új szemszögből tudnak megközelíteni egy problémát. Ha elkötelezett vagy a szakmai fejlődés mellett, és képes vagy hatékonyan megszólítani és segíteni az embereket, akkor a saját utadat járva sikeresen megtalálhatod a helyedet és a célközönségedet a tanácsadói piacon.

Megélhetés: csak álom vagy lehetséges teljes munkaidőben csinálni?

A vállalkozás kezdeti fázisa sosem könnyű, hiszen az ügyfélszerzés mellett az adminisztrációs feladatok, időmanagement és a hivatalos ügyek intézése is időt és energiát igényel. Mindez pedig jelentős kiadással járhat, szóval stabil anyagi háttér nélkül valódi kihívás lehet elindulni ezen az úton.

A coach, vagy tanácsadói szakmát azonban nem igényelnek túlzottan nagy befektetést a kezdetekkor sem (például összehasonlítva egy webshoppal). Sok tanácsadó képes fenntartani magát a szakmai tevékenységéből és ebből megélni, így ez neked sem lehetetlen!

Szükséges a szakképzés?

Bár a szakképesítés nem feltétlenül szükséges jogi előírás minden tanácsadói területen, segít a szakmai tudás, készségek és eszközök megszerzésében, valamint megerősíti a hitelességet és szakmai hátteret.

Egy minőségi tanfolyam lehetőséget ad arra, hogy elmélyítsd a szakterületeden való ismereteidet, gyakorlati tapasztalatokat szerezz, és megismerkedj a tanácsadói módszerekkel és technikákkal. A szakképzés során kapott tanúsítvány vagy diplomával továbbá növelheted a bizalmat az ügyfelekben és hozzájárulhatsz a hiteles és szakmailag megalapozott tanácsadói munkához.

​​Csak érzelgős beszélgetés?

Bár a coaching és tanácsadás fókuszában az érzelmi terület fontos szerepet játszik, sokkal több egy érzelgős beszélgetésnél. Segít az egyéneknek, hogy elérjék a kitűzött céljaikat, megismerjék önmagukat és javítsanak a teljesítményükön az élet bármely területén. A coaching és tanácsadás egy strukturált és hatékony módszer a személyes és szakmai fejlődés támogatására, amely nem korlátozódik csupán érzelmes beszélgetésekre.

Út az álmaid karrierjéhez

Úgy érzed, hogy a coaching és a tanácsadói szakma a te utad, de még mindig nem tudod, hogyan indulj el? Szükséged van egy virtuális kézre, ami segít megmutatni az irányt? Itt vagyunk és segítünk!

Ezt az öt lépéses útmuatót követve magabiztosan vághatsz bele céljaid megvalósításába!

Az első lépések

Tanulmányozd a különböző coaching és tanácsadói területeket, és válaszd ki azt, amelyik leginkább vonz téged. Ismerd meg a szakma lehetőségeit, kihívásait és előnyeit, hogy tisztában legyél a lehetőségekkel, kihívásokkal.

Tanuld meg az alapokat

Az alapok elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresen elindulj a coaching vagy tanácsadói pályán. Válassz olyan képzést, amely átfogó ismereteket nyújt a szakma alapjairól, a coaching módszerekről és a tanácsadói technikákról. Ezáltal megalapozod a tudásod, elsajátíthatod a naprakész technikákat és a legfontosabb készségeket, amelyekre a jövőben építhetsz.

Teszteld a tudásod

A gyakorlati tapasztalat megszerzése kiemelkedő fontosságú a fejlődésed szempontjából. Szerezz gyakorlatot a területen, dolgozz valós ügyfelekkel vagy kérj mentorálást olyan programokban, ahol lehetőséged van valós helyzetekkel foglalkozni. Ezáltal mélyítheted a képességeidet és megtapasztalhatod a coaching vagy tanácsadás valós folyamatát.

Csináld élesben

Indítsd el a saját vállalkozásodat vagy keress munkalehetőségeket a coaching és tanácsadói területen. Próbáld ki magad valós környezetben, munkahelyeken vagy akár önkéntesként. Ez lehetővé teszi, hogy alkalmazd a megszerzett tudást és fejlesszd a gyakorlati képességeidet.

Fejlődj és tanulj 

A coaching és tanácsadói szakmában a folyamatos fejlődés és tanulás rendkívül fontos. Tartsd magad naprakészen a szakma új trendjeivel és módszereivel. Részt vehetsz továbbképzéseken, konferenciákon vagy online kurzusokon, amelyek segítenek bővíteni a szakmai ismereteidet és fejleszteni a képességeidet.

Válogass képzéseink közül, ha gyakorlatorientált, átfogó tudásra vágysz, és a saját időbeosztásod szerint, online szeretnél tanulni!

(1) Gitnux – Business Coaching Statistics 2023

(2) Luisa Zhou – Coaching Statistics: The ROI of Coaching in 2023

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!