fbpx
/
/
Nárcisztikus személyiségzavar jellemzői

Nárcisztikus személyiségzavar jellemzői

narcisztikus-szemelyisegzavar-jellemzoi

A nárcisztikus személyiségzavar egy olyan rendellenesség, ahol az adott személy magasabb rendűnek érzik magát embertársainál. A nárcisztikus ember erős igénnyel rendelkezik az iránt, hogy csodálják és imádják. Ugyan a nárcisztikus diagnózis csak az emberek kis százalékát érinti: a nárcisztikus személyiségjegyek sokkal szélesebb körben megtalálhatóak. A nárcizmus egy spektrum, amin mindannyian elhelyezkedünk valahol. Ne legyenek illúzióink, mindannyiunkban található némi nárcizmus. Mindamellett számtalan legenda is kering a nárcisztikus személyiséggel kapcsolatban.

 

Coach Alapozó Képzés

 

Nárcisztikus személyiségzavar jellemzői

Ahogy már bevezetőben említettük, a nárcisztikus személyiségzavar sokkal ritkábban fordul elő, mint amennyire gyakran aggatjuk rá embertársainkra. Már – már divattá vált „nárcisztikus plecsniket” nyomni a másik emberre: a főnökünkre, a szomszédunkra, vagy akár egy barátunkra. Hogyan ismerjük fel a nárcisztikus embert? Melyek a jellemzői? A férfiak tényleg nagyobb arányban narcisztikusok?

A nárcizmus spektruma

Képzeljünk el magunk előtt egy vonalzót, aminek az egyik végén az empaták, a másik végén pedig kóros nárcizmusban szenvedők helyezkednek el. Az empaták azok, akik mindenkit maguk elé helyeznek, a figyelmük mindig a másik ember felé irányul. A nárcisztikus személyiség ezzel szemben csakis önmagát látja és elvárja a környezetétől, hogy csodálja és imádja. A nárcizmusnak tehát vannak különböző szintjei és megnyilvánulásai, tehát attól, hogy valaki számunkra önzőnek vagy beképzeltnek tűnik még nem feltétlen következik, hogy narcisztikus. A személyiségzavar sokkal komplexebb annál, minthogy valakire ráakasszunk egy táblát és kijelentsük róla: ő bizony nárcisztikus. Emellett léteznek a rejtőzködők, akikkel kapcsolatban nem is gondolnánk, hogy nárcisztikusok. Őket hívja a szakirodalom „vékonybőrű nárcisztikusnak”.

narcisztikus-szemelyisegzavar-jellemzoi

Korai kötődések

A nárcizmus kifejezés a modernkori pszichológia egyik legnagyobb alakjától, Sigmund Freudtól ered, aki Narkiszossz után nevezte el a személyiségzavart. A nárcisztikus célja, hogy elvonja a figyelmet a hibáiról és a sérülékenységéről, ezért grandiózus képeket fest le önmagáról, túlzó módon szereti önmagát. A nárcizmus kialakulásában nagy szerepe van a kora gyermekkori kötődésnek, vagy a hiányának, főként az anya – gyermek kapcsolatnak. Azok a szülők, akik piedesztálra emelik a gyermeküket, főleg a grandiózus nárcizmusnak ágyaznak meg, míg azok akik küzdenek a kötődéssel, rideg irányító szülők gyermekei főként a sérülékeny nárcizmusnak.

Fokozott indulatok

Főként ezekből fakad, hogy a narcisztikus emberek fokozottan élik meg a düh és a harag állapotát. Ha úgy érzik, hogy nem rajonganak vagy tisztelik őket eléggé, azonnal támadnak. Ilyenkor gyermekkori automatizmusok kapcsolnak be, melyek felhozzák bennük a régi érzéseket. A nárcisztikusok nem tűrik a kritikát, vagy a megaláztatást, haraggal és indulattal válaszolnak rá. A szeretetet, megbecsülést, melyet gyermekkorukban nem kaptak meg a hozzájuk legközelebb állóktól csikarják ki, legtöbbször „tűzzel, vassal.”

Narcisztikus a párkapcsolatban

Nárcisztikussal együtt élni olyan, mintha felülnénk egy hullámvasútra, ami látszólag soha nem áll meg. A patológiás nárcizmust nem csak az énközpontúság, hanem az empátia teljes hiánya is jellemzi. A párkapcsolat sokszor leképezése a már sokszor emlegetett szülő – gyermek kapcsolatnak. Ha egy nárcisztikus személy a társunk rendszerint élhetjük meg úgy, hogy csak adunk, adunk és adunk, míg a másik csak elvesz. Ezáltal előbb vagy utóbb kimerülnek az érzelmi tartalékaink. Vagy nagyon „fent” vagyunk, vagy nagyon „lent”, ritkán van középút, hiszen mindig valamilyen dráma vesz minket körül, kapcsolatunk hamar egy dél – amerikai szappanoperához válhat hasonlatossá. A narcisztikusok könnyen csalódnak a másik emberben, és túl sértődékenyenek lehetnek. Egy narcisztikus hamar unja meg a párkapcsolatot, szeretnek másokkal, új emberekkel ismerkedni.

A lelkes kezdetek

Jellemző a nárcisztikus kapcsolatokra, hogy a kapcsolat elején teljes erőbedobással vetik be magukat. Vagy szeretnének teljesen lenyűgözni, vagy egyfajta rejtélyes misztikumként élhetjük meg őket. Vágynak az érzelmi biztonságra, de nem engedik igazán közel magukhoz a partnert, mivel nem hiszik, hogy mások igazán szerethetik őket.

Nem tudok élni nélküled… de veled sem!

Háromfajta nárcisztikus állapotot különböztetünk meg, melyek alapvetően a személyek között közelség és távolság aspektusára hegyeződnek ki élesen. Ez természetesen jócskán megnehezíti a partner dolgát, hiszen az „egészséges” személyiséggel rendelkező fél azt érzi, hogy elviselhetetlenné válik számára a kapcsolat.

narcisztikus-parkapcsolat

Üresség érzése

A nárcisztikusok – amennyiben nincs mellettük senki, aki pozitív megerősítésekkel biztosítani őket a szeretetükről – gyakran érzik magukat magányosnak, kiüresedettnek. A társ ilyenkor azt érzi, hogy teljesen idegen számára a másik fél, nem tud hozzá semmilyen mértékben kapcsolódni.

Eltávolodás

Ha a nárcisztikus úgy érzi, hogy a partner teljesen elérhetetlen számára, akkor úgy dönt „kicsekkol” a jelenből. Elvonja a figyelmét a problémákról, különböző szerekhez fordul, legyen az alkohol, számítógépes játék, vagy drogok. Mivel önmagát képtelen megnyugtatni, ezért a menekülést választja a fájdalom megélése helyett.

A felsőbb én

A grandiózus énállapot, amikor a nárcisztikus kerül a középpontba, a legideálisabb számára, hiszen ő birtokolja a rivaldafényt. Ez a másik fél számára nehéz, hiszen itt nem marad az ő érzései és gondolatai számára hely, a kölcsönösség csírája sem merül fel.

 

Táplálkozási Tanácsadó Képzés

Nárcisztikus a családban

Sokszor csak felnőttkorban ismerjük fel, hogy a családunkban jelen van nárcisztikus személy. Sajnos sok esetben egy nárcisztikussal nehéz kapcsolatot fenntartani, különösen akkor, ha az az egyik szülőnk. Léteznek tipikus nárcisztikus mondatok, melyekből könnyű kiszúrni, ha egy nárcisztikussal állunk szemben.

„Én mindent megtettem érted, te mégis hálátlan vagy!”

A nárcisztikusok fegyvere – többek között – a bűntudatkeltés és a manipuláció. Szeretik azt éreztetni, hogy nem létezik feltétel nélküli szeretet, ez olyasvalami, amit ki kell érdemelni. Amennyiben az adott személy „nem ugorja meg a szintet”, nem teljesíti az elvárásokat, akkor a nárcisztikus mindezt szeretet megvonással bünteti. Emellett gyakran hangzik el a szájukból hibáztatás: ” Ennek is te vagy az oka…” vagy ” Ha nem teszed meg ezt meg azt, akkor…” vagy megszégyenítés ” Csak ennyit tudsz, látod, én megmondtam!”. Természetesen minél kevésbé magabiztos valaki, ezek a mondatok annál mélyebb nyomot hagynak, főleg kisgyermekkorban.

„Nálam soha nem lehetsz jobb!”

A nárcizmus egyik fontos jellemzője például a folyamatos versengés. Senki nem lehet nála különb, szebb vagy okosabb egy nárcisztikusnál. A nárcisztikus személy imádja az elismerést, bármit ami őt a piedesztálra emelheti. Sok esetben a másik fél eredményeit is a sajátjának tudja be, egyszerűen learatja érte a babérokat, különösen ha az gyermeke. Az üzenet ilyenkor egyértelmű: nálam soha nem lehetsz kiválóbb, a gyerek pedig ebben a helyzetben úgy érzi: bármit tesz, az rossz vagy épp soha nem elég.

narcisztikus-csaladtag

„Senki nem vehet el tőlem!”

A harmadik tipikus nárcisztikus jellemző, amikora szülő nem engedi felnőni a gyermekét. Teljes mértékben ráakaszkodik, és folyamatosan arról győzködi a gyermekét, hogy neki szüksége van rá, nem veszítheti el őt. Az ilyen típusú szülő nehezen viseli, hogy a gyermeke függetlenedni, önállósodni próbál, fenyegetésként éli meg. Egyértelmű, hogy egyetlen partnerkapcsolat sem felel meg nekik, hiszen senki nem lehet elég jó a gyermekük számára.

A nárcisztikus személyiségzavar kezelése

A nárcisztikus személyiségzavar kezelése leginkább a pszichoterápiával történik, ha ehhez még társulnak más mentális betegségek, mint a depresszió, akkor gyakran alkalmaznak gyógyszeres kezelést. Egyébiránt nem kezelik gyógyszerrel a nárcizmust.

Miben segíthet pszichoterápia?

A terápia segít megtanulni együtt élni a nárcizmussal, és segít kapcsolódni más emberekhez is. Ezáltal a kapcsolatok bensőségesebbé, élvezetesebbé válhatnak, mindkét fél számára. A terápia egy önismereti folyamat, mely során kiderülnek az narcizmust okozó tényezők, és ezen sebek gyógyításában is fontos szerepet tölt be.

  • Javítja az együttműködést a munkatársakkal, barátokkal.
  • Segít fenntartani a személyes kapcsolatokat.
  • Megismeri az erősségeit, gyengeségeit és segít elviselni a kritikákat, tanácsokat.
  • Megérteni és kezelni az érzéseket.
  • Reális célokat kitűzni.

Mivel a személyiségjegyeket nagyon nehéz megváltoztatni, készüljünk fel rá, hogy ez hosszú időbe, és fáradságos munkába telik majd. Sokszor tűnhet felesleges időpocsékolásnak, de a kitartás meghozza a gyümölcsét.

 

Asszertív Kommunikációs Tréning

Néhány tipp a nárcisztikus személyiség kezelésére

Amennyiben a környezetünkben találkozunk nárcisztikus személyiségjegyekkel rendelkező emberekkel fontos, hogy tudjunk velük kommunikálni, vagy akár megérteni őket, miért viselkednek így valójában.

Lásd őket olyannak, amilyenek

Ha és amennyiben a nárcisztikusnak érdekében áll, képes bárkit, bármikor elvarázsolni. Lehet, hogy te is találkoztál már olyannal, aki lenyűgözött a nagyszerű ötleteivel és terveivel egy pillanat alatt. De mielőtt elragadna a hév, nézd meg, hogyan bánik a többi emberrel, amikor éppen nem a színpadon szerepel. Ebből le tudod vonni a szükséges következtetést, főleg ha rajtakapod, hogy hazudik, vagy éppen manipulál más embereket. Ne gondold, hogy veled éppen nem teszi meg.

Állíts fel világos határokat!

A narcisztikus személyiségű ember gyakran elég önelégült. Többnyire képesek minden mértékű határátlépésre, elmondják hogyan kell(ene) érezned magad egy bizonyos helyzetben, kéretlen tanácsokat osztogatnak. Van, amikor kényszerítenek, hogy vállald a privát véleményed, akár nagy plénum előtt. Mivel nem érzékelik személyiségük miatt a határokat, ezért neked fontos minden esetben odafigyelni rá és figyelmeztetni őt az esetleges következményekre.

Beszélj a saját nevedben

Vannak esetek, amikor érdemes bizonyos dolgokat figyelmen kívül hagyni, vagy egyszerűen csak elsétálni, hiszen te választod meg a csatáidat, nem igaz? Sok múlik azon, hogy milyen kapcsolatban vagy a másik személlyel, például egy főnökkel, szülővel vagy házastárssal való kapcsolat sok esetben más stratégiát igényel, mint egy munkatárssal, testvérrel vagy éppen gyermekkel. Egyes narcisztikus személyiségű emberek élvezik, ha vergődni látják a másik embert, akinek éppen bosszúságot okoztak. Igyekezz nem mutatni a bosszúságodat, mert ez csak tovább hergeli őket, és arra sarkallja, hogy folytassák. Azonban ha olyasvalakiről van szó, akit szeretnél közel tartani magadhoz, el kell mondanod neki, hogy a viselkedésük milyen hatással van az életedre.

Ne feledd, nem te vagy a hibás

Egy nárcisztikus személy valószínűleg nem ismeri a hibáját, és nem vállal felelősséget azért, mert megbántott téged. Ehelyett hajlamosak arra, hogy a saját negatív viselkedésüket rád vagy bárki másra kivetítsék. Önmaga előtt szinte soha nem vallja be, hogy hibázott, mindig mást hibáztat, legalábbis amit ő állít, az az abszolút igazság és azt akarja, hogy te is így gondold. Ennek érdekében mindent el is követ, hogy meggyőzön róla, egyesek komolyan el is gondolkodnak róla, hogy az érzéseik egyáltalán valósak-e. Ha tisztában vagy azzal, hogy manipuláció áldozata lettél, inkább vond ki magad a beszélgetésből, próbálj neki minél kevesebb teret adni. Hidd el, ez róla szól, és nem rólad.

 

Kreatív Írás Tanfolyam

Végezetül

A nárcizmus sajnos a 21. század egyik komoly mentális problémája, amire a közösségi oldalak kiváló táptalajt biztosítanak. Ha úgy érzed, te is lelki bántalmazás áldozata vagy, keress fel szakembert minél előbb, aki segíteni fog abban, hogy a helyzeted javuljon! Ne feledd, soha nem vagy egyedül!

Szeretnél még többet tudni? YouTube csatornánkon Pekáry Dorka részletesen elemzi a nárcizmust!

 

 

 

Grafikus Online Tanfolyam

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

Megnézem

Online Marketing Menedzser

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

Megnézem

Legfrissebb Bejegyzések

Nincsenek bejegyzések.

10001 Tanulónk 8 kedvenc tanfolyama

Miben vagyok jó? Tehetség Térkép és útmutató! Készíts személyre szabott tehetségtérképet, kapj pontos útmutatót, és indulj útnak erősségeid birtokában!

19 990 Ft

Ez a tanfolyam azoknak szól, akik szeretnének megismerkedni a grafikai tervezés világával. Hatékonyan, gyorsan egyszerűen tanulhatod meg a grafikai tervezés alapjait.

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Fejleszd önmagad és tanuld meg a coaching alapjait. Legyen szó szakmai fejlődésről vagy személyes növekedésről, nálunk megtalálod az utat a változáshoz.

5

89 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Megismerkedhetsz a táplálkozástudománnyal, a különböző alapvető tápanyagokkal és diétás irányzatokkal. Elsajátíthatod az egészséges étrend kialakításának módjait és eszközeit.

5

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Ismerd meg a legújabb online marketing stratégiákat és eszközöket! Tanuld meg, hogyan növeld vállalkozásod online jelenlétét, és érj el több potenciális ügyfelet!

4.8

99 990 Ft

Részletfizetési lehetőséggel!

Várj még egy pillanatra!

Úgy tűnik, elhagyod az oldalunkat. Biztosan megtaláltad azt, amit kerestél? Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy első vásárlásod alkalmával 10% kedvezményt kapj!

Iratkozz fel hírlevelünkre, és használd fel a kedvezménykupont!

Milyen munka illik hozzám?

Az ingyenes kérdőív kitöltése mindössze pár percet vesz igénybe, de a benne rejlő információk értéke felbecsülhetetlen lehet a jövőd szempontjából.
Indulj el egy önazonosabb úton ma!

Indulj el a karrierutadon most!

Feliratkozás

[mailerlite_form form_id=5]

Nagyon jó választás!

2022.november 1. 20:00-ig rendszerkarbantartást végzünk, ezért egy kis türelmet kérnénk Tőled. 🙏

Cserébe Magyarország legmodernebb tanulói felületét kapod kézhez. 🔥

Töltsd ki az adataid, és szólunk amint nekiugorhatsz a tanulásnak!